Costes: continua el negacionisme, continua l’oblit

Escrito por Pepe Gil i Alcamí
Viernes, 02 Julio 2021 21:01

La Delegació de Costes no deixa, malauradament, de seguir sorprenent-nos amb les decisions que pren i, tot alhora, amb les decisions que és incapaç de prendre. Que la seua planificació respecte de les actuacions requerides en les nostres platges més septentrionals ha estat un desastre, no és una novetat. Però el fet que hagen decidit començar a eliminar l’escaló del qual tant ens hem queixat (durant anys!) just entrat l’estiu, posa de manifest que la seua incompetència i la seua desídia van de la mà.

En realitat, el problema no és, únicament, la data triada per a escometre una actuació que, no es pot dubtar, causa una enorme incomoditat a les persones usuàries, inhabilitant una de les platges de la nostra ciutat, i inclús fent-les més perilloses pel trànsit de maquinària pesada i camions. La qüestió s’estén molt més enllà i no cal fer una anàlisi massa profunda per tal d’entendre-ho: van a malbaratar diners públics fent un remiendo (un pedaç) que durarà tant com dure l’estiu. Quan arribe l’època (habitual) dels temporals, si abans no, a la primera bufada de vent i espenta de mar, l’escaló tornarà a dividir la platja d’Almardà; a fer impossible la seua accessibilitat; a posar, de nou, en perill a les persones usuàries; a crear malestar i sensació, entre els nostres veïns i veïns, que l’administració pública ha actuat amb la consciència de saber que el resultat no serà el millor a curt-mitjà termini. Desolació total.

Fa només uns dies, es publicava en premsa una notícia sobre les inversions milionàries que, cite textualment, “estabilizarán el frente litoral de La Llosa i Almenara”. L’actuació, adjudicada per un valor de 5.9 milions, s’executaria en un termini de 12 mesos, després dels quals les nostres platges, que estan directament en contacte amb la zona en qüestió, quedarien ferides de mort. I no ho dic jo, ho diuen els informes emesos per diferents consultores especialitzades. Informes científics i tècnics als quals no s’ha volgut fer referència en cap dels projectes per una raó molt simple: els tira per terra, els invalida, i ridiculitza les decisions preses fins ara per la Delegació de Costes.

Per cert, què se n’haurà fet del projecte de Sagunt que ni tan sols s’esmenta en la notícia? No existeix? Entenem que l’actualitat informativa reclama dades noves i que les referents a Sagunt no presenten cap variació perquè el projecte està parat. Però resulta, com a poc, sorprenent que els projectes esmentats siguen qualificats com a més importants quan, la realitat és que entre els 2 junts suposen 28.6 milions, i el projecte que volen fer ací, a la nostra costa, supera per sí mateix els 18 milions. NO SERÀ QUE ES TORNEN A OBLIDAR DE NOSALTRES?”

Sabem que no els deu haver caigut bé rebre les al·legacions de Compromís. Però la nostra consciència ens ho exigia per poder seguir defensant allò que sempre hem demanat i que és just. En un tema tan seriós i amb unes conseqüències tan irresolubles, hi ha aspectes que es tracten fent divisions territorials que res tenen a veure amb el sentit que dona la geografia. No ho diem nosaltres, ho diuen experts, científics, professionals independents. Ho diuen estudis, projeccions, documents presentats... Eixe és el vertader problema respecte de les actuacions que volen fer en les platges del nord de les nostres: no contar realment amb els efectes que de segur van a causar.

Els ho hem demanat, hem al·legat al seu projecte, ho hem dit en premsa, ho hem compartit amb veïnes i veïns de la nostra ciutat, i seguim insistint: SAGUNT NO MEREIX ESTE TRACTE. Volem que alguna persona responsable done la cara i explique públicament per què s’està produint tota esta sèrie de malifetes. És que han de pagar amb la ciutadania la por que tenen al nostre inconformisme, a la nostra capacitat de pressió?

Com ja he dit en cada ocasió que he tret el tema públicament, no vull aprofitar este espai per a fer política. Sincerament, crec que este problema, esta desídia i este tracte tan injust han de ser combatuts des de la unió de totes les forces del nostre ajuntament i la ciutadania. Les nostres platges estan en seriós perill i defensar-les és una responsabilitat que ens pertoca a tots i cadascun dels gestors públics d’esta ciutat.

Siga quin siga el nostre color d’afiliació. Mane qui mane allà on es prenen les decisions. Si no és així, seguirà semblant que tot està bé i res més lluny.

De moment, el que és obvi és que la infantesa de cap menut podrà ser jugada a les nostres platges, com presumia Serrat a una de les seus cançons més emblemàtiques. I el motiu és ben clar: no som una ciutat benvolguda per a la Delegació de Costes ni per al Govern Central. Prenguen nota i pressionen. Nosaltres no pararem mentre que el negacionisme de Costes continue omplint de pedres les nostres platges...

Pepe Gil i Alcamí
Tinent d'Alcalde d'Almardà

 

 

SUCESOS

SALUD